Project Groes

Groes | Eersel

Project Groes

Groes | Eersel

Maar zelden kom je als architectenbureau een plan tegen waarbij alles zo goed op zijn plaats valt. Een verouderd bedrijfspand midden in een woonwijk wordt geruimd en maakt plaats voor 6 kavels met ruime afmetingen. Met deze uitgangspunten kent een project eigenlijk alleen winnaars. De woonwijk knapt er van op omdat een in verval geraakte bedrijfsgevel verdwijnt en 6 gezinnen kunnen opwachting maken om hun woning te betrekken op een toplocatie in Eersel.

 

Gegevens

Locatie
Groes | Eersel

Bruto vloeroppervlak
630m3 + bij- en aanbouwen

Status
In Aanbouw

Het formaat van de kavels betekent automatisch dat de woningen een hoge kwaliteit kennen op het gebied van uitstraling, energieverbruik en afwerking. Dat biedt ons als ontwerpers veel mogelijkheden. Dit vertaalt zich dan ook in een mooi ensemble van woningen met een eenduidige straatgevel en veel expressie met rijke details en het gebruik van verschillende materialen en ornamenten.

De woningen zijn ontworpen in jaren ’30 stijl, met flinke overstekken en grote betimmerde goten. Warm roodkleurig metselwerk en keramische donkere pannen passen zowel bij deze stijl als in de omgeving. Twee topgevels op de vrijstaand geschakelde woningen en twee op de vier tweekapper woningen dragen als het ware het project. Door de herhaling is er voldoende samenhang tussen de woningen en dit leidt tot een evenwichtig straatbeeld.

Dit wordt nog eens extra kracht bijgezet door de hoeken van de woningen met ornamenten en donker metselwerk uit te werken. De keuze om de topgevels in het midden van de tweekappers te plaatsen, dus over beide woningen, zorgt er voor dat deze ruim opgezet kunnen worden en stralen daarmee de luxe uit die we voor dit project zochten.