Vrijstaande Woning

Dorpsstraat | Rosmalen

Vrijstaande woning

Dorpsstraat | Rosmalen

Dit gemeentelijk monument is gerestaureerd en uitgebreid. Van een grotendeels vervallen boerderij is dit project zo tot een ruime woning getransformeerd met het comfort van een hedendaagse woning. Het bakhuis is geheel vernieuwd op zijn oorspronkelijke locatie. In nauw overleg met de monumentencommissie zijn materialen voor o.a. het metselwerk, de mortel en de beglazing gekozen.

Gegevens

Locatie
Dorpsstraat | Rosmalen

Bruto vloeroppervlak
1.450m3 + bij- en aanbouwen

Status
Opgeleverd 2019

Het proces begon met het inventariseren van de cultuurhistorische waarden om vervolgens te kunnen beoordelen wat behouden, gerestaureerd en/of gesloopt dient te worden. Het betrof een T-huis boerderij waarbij woongedeelte en staldeel haaks op elkaar zijn gezet. Het woondeel, gelegen aan de straatzijde, is voorzien van een rijke detaillering aan zowel binnen- als buitenzijde en is met een grondige restauratie weer in ere herstelt. Het staldeel was grotendeels vervallen en is vervangen met een woonvolume van gelijke omvang. Qua materialisering en kleur is deze bewust afwijkend gemaakt en vertolkt daarmee alsnog de rol als staldeel. Het zwarte hout, de lagere goot en ligging geheel achter de woning maakt het een minder prominente verschijning. In zijn eenvoud is dit echter een mooi ensemble met het rijk gedetailleerde woongedeelte. Het smeedijzeren hekwerk is in dezelfde verschijning teruggeplaatst aan de zijkant van de woning.

Als bijgebouw is naast de woning een volume gezet met gelijke goothoogte en materialisering als het staldeel. Aan de achterzijdes zijn in eikenhout 2 ruimte terrasoverkappingen opgetrokken. Ook in de interieurafwerking komt het eikenhout veelvuldig terug in diverse aftimmeringen en in de vloeren, in combinatie met strakke gestucte witte gevelvlakken.